Van 1830 - nu

een heritage merk herontdekt

Stark’s is een echt heritage merk. In 1830 ontwikkelde apotheker Cornelis Elias Stark voor het eerst het recept voor tandpasta in de vorm van poeder en bracht het op de markt. Zijn zoon, een van de eerste tandartsen van Nederland, maakte van het product een echt succes. Als echt familiebedrijf werd er logischerwijs gekozen voor de naam Stark. Het merk groeide uit tot een groot succes en werd gelabeld als Premium mondverzorging merk. Na de opkomst van tandpasta hoe wij dit nu kennen, raakte tandpoeder langzaam in de vergetelheid.

Tot 2017. Toen Remco Werkman het oude receptenboekje van Stark’s en een hoop oude advertenties van voor de tweede wereldoorlog vond. Niet alleen wilde hij de heritage van de Stark’s familie eren door het merk te re-introduceren op de markt, maar ook sloot het exact aan bij de moderne tijdsgeest. Waar pesticiden, allergenen, chemicaliën én plastic in 1830 nog niet eens bestonden was het een 100% natuurlijk product en nog eens duurzaam ook! 

Waar er wereldwijd een steeds grotere focus komt op duurzaamheid, waarom gebruiken we dan nog plastic tandpasta tubes? Jaarlijks belanden er meer dan 1.5 biljoen hiervan in de oceaan. En doordat er geen water wordt gebruikt in tandpoeder wordt ook nog eens waterverspilling tegengegaan én wordt er met kleinere verpakkingen bespaard op de co2-uitstoot bij het transport. Hij zag een kans om de kennis van vroeger om te zetten in de mondverzorging van de toekomst. Makkelijker gezegd dan gedaan. Remco kwam erachter dat de recepten van zijn opa outdated zijn en niet voldoen aan de mondverzorgingseisen en wensen van nu. Het voornaamste ingrediënt was namelijk talk en moderne kennis laat zien dat dit juist je tandglazuur aantast. Een verbeterende receptuur was dus een must. Daarnaast ging hij voor extra gemak voor toekomstige gebruikers en zou het tandpoeder vervangen moeten worden door tabletten. Samen met verschillende professionals in de mondverzorging werd het recept geoptimaliseerd. Naast het omgooien van de ingrediëntenmix en de vorm, moest de beste samenstelling ook zorgen dat de tabletten gemakkelijk zouden oplossen in de mond en zou schuimen zoals reguliere tandpasta. 

Nadat na twee jaar het perfecte tablet was ontstaan, kwam challenge #2 om de hoek kijken: vind maar eens een producent. Het product had de vorm van een tablet en zou geproduceerd moeten worden door een farmaceut, maar het produceren van pillen is natuurlijk veel winstgevender. Remco trok zijn stoute schoenen aan en klopte aan bij elke farmaceut in Nederland tot hij er een had gevonden die volledig achter zijn missie stond en in de tandpasta tabletten ook het mondverzorging product van de toekomst zag.

In 2020 was het dan eindelijk zover: Stark’s werd opnieuw geboren. Tandpasta tabletten in plaats van poeder voor extra gemak, een vernieuwd recept en een opgefrist uiterlijk, maar nog steeds 100% natuurlijk en 100% duurzaam.